Posted on

Če se spopadate z ženskimi težavami se prijavite na ginekološki pregled, kjer boste izvedeli vse, kar vas zanima v zvezi z ginekologom. Ginekolog je eden najpomembnejših zdravnikov za ženske. Zelo dobro vemo je, da so redni obiski pri ginekologu nujno potrebni. Pomaga nam ohranjati zdravje, poleg tega pa lahko pravočasno opazi nepravilnosti v našem telesu. Skrbi tudi za nosečnice in jim pomaga med nosečnostjo in procesom okrevanja po porodu.

Ginekološki pregled mora spremljati:

-strukturo in delovanje reproduktivnega sistema

-povezovanje organskih sistemov

-glavne znake bolezni med nosečnostjo

-osnove imunologije in genetike

-poznati mora informacije o zdravilnih snoveh in kako vplivajo na žensko telo med nosečnostjo

-mora znati določati verjetnost smrti matere ali otroka, poznati mora ukrepe za zmanjšanje tveganja

-standarde oživljanja

-določanje prisotnosti onkoloških bolezni, prepoznati nastanek tumorjev in pacienta pravočasno opozoriti.

Kdo lahko opravlja ginekološki pregled?

Če želite opravljati ta poklic morate najprej opraviti  višjo strokovno izobrazbo v smeri splošna medicina. Nato pridobite stopnjo pripravništva ali rezidenčnosti. Kasneje se opredelili ozek poudarek in lahko pridete na delo. Priporočljivo pa je, da redno opravljate tudi razne tečaje za osvežitev znanja,  da izboljšate raven znanja in spretnosti.

Delitve po kategorijah:

-specialist brez kategorije;

-2 kvalifikacijska kategorija;

-1 kvalifikacija;

-najvišja kvalifikacijska kategorija;

Višja je kategorija pomeni seveda tudi več odgovornosti..

V nosečnosti je ginekolog za žensko najpomembnejši zdravnik. Pomembno je, da imate specialista, ki bo vodil vašo nosečnost. Izbrati morate osebo, ki ji boste v tem obdobju zaupali .

Ginekološki pregled se začne s prvim pregledom. Zdravnik ugotavlja ali je prisotna nosečnost, določa obdobje in nianse. Določi tudi približen datum rojstva.

V prvih tednih sledijo pregledi in posvetovanja z porodničarjem. On da navodila za potrebne teste in preveri kako nosečnost poteka in stanje ploda.  Če ni nepravilnosti je potrebno obiskati ginekologa 2-3 krat mesečno.

Vlada je ustanovila letno nagrado za poklic najboljšega zdravstvenega delavca, kjer si lahko preberete kateri je najboljši ginekolog v Sloveniji.