Posted on

Tequila se pri nas imenuje tudi tekila. Tequila dobrih proizvajalcev je izjemno močna alkoholna pijača, ki nima izvora pri nas, saj jo pridobijo iz soka agave, ki jo fermentirajo. To tekočino potem destilirajo v posebnih kotlih za pridobivanje alkohola. Ta pijača se imenuje po kraju, ki je blizu višavja Los Altos v mehiški državi Jalisco. Zgodovina pravi, da je njen izvor prav od tam. Ta pijača ima kar 40 % alkohola v sebi in gre za prvo destilirano alkoholno pijačo, ki je bila sploh proizvedena v Ameriki. Zato jo mnogi jemljejo za avtohtono pijačo.

Tequila

Tequila ni samo ena, ampak jih je več vrst. Znana je blanco, srebrna ali brezbarvna tekila. Poznamo še joven ali oro, zlato, to je tekila, ki jo ne starajo, vendar ji dodajo karamelo in fruktozo, glicerin in lesno aromo, da dosežejo prav tak okus ter tudi videz te tekile. Resposado Tequila pa je dva meseca starana tekila, lahko pa stoji v hrastovih sodih tudi do enega leta. Tequila, ki je starana več kot tri leta pa spada med vintage tekile.

Proces, ki se dogaja v tekili med staranjem v hrastovih sodih povzroči, da je taka tekila rjave barve. Odtenki so različni, od rumene do temno rjave, je pa ta odtenek odvisen od tega, koliko časa tekila stoji v sodu. Vendar nekateri tudi z umetnim dodajanjem dodatkov dosežejo take barve, okusi pa so tudi izjemno različni. Ta pijača je pakirana v različnih embalažah in steklenicah. Dobro je preveriti, katera je res kvalitetna. Če ste poznavalec, boste to takoj ugotovili po okusu. Na zgodnji povezavi dobite le kakovostne vrste te pijače.

Tako vrsto žgane pijače se pije zmerno in z užitkom ob posebnih priložnostih, zato boste eno stebelnico imeli res dolgo časa. Kultura pitja je pri tem res pomembna in v tej pijači boste uživali, če jo boste uporabili ob res posebnih priložnostih v majhnih količinah.