Posted on

Vsako gospodinjstvo potrebuje napravo, ki bo družinskim članom prihranila čas pri pranju dvorišča, vozila, terase, fasade ali stopnišča. Visokotlačni čistilec je vsestransko uporabna naložba, ki bo odpravila tudi najbolj trdovratno umazanijo in poskrbela za čisto in urejeno okolico. Z vrsto krtač ter pripomočkov boste svojo napravo lahko dodatno personalizirali ter si olajšali vse vrste čiščenja.

Visokotlačne čistilce delimo na hladnovodne in toplovodne. Slednji vodo med delovanjem tudi zagrejejo in s tem povečajo svojo učinkovitost. Za vsakdanja opravila povprečnega gospodinjstva običajno zadošča kar hladnovodni čistilec, ki s pomočjo visokega pritiska ter dodanih čistil popolnoma dobro opravi svojo nalogo. Tovrstne naprave pa se med seboj razlikujejo tudi glede na gorivo, ki ga uporabljajo za svoje delovanje, velikost, zmogljivost ter obliko. Pred nakupom naprave je tako priporočljivo preveriti ponudbo na trgu ter si zastaviti določen finančni okvir. Ne nazadnje je pomembno preveriti potrebo po čiščenju. Če vam bo vaš visokotlačni čistilec pomagal le pri osnovnih nalogah, kot je pranje avtomobila, bo tudi cenejši in manj zmogljiv model popolnoma zadostoval. Izbira zmogljivega čistilca pa vam bo prišla prav, kadar se boste soočali z velikimi pralnimi površinami – takrat vam bo bolj močan visokotlačni čistilec pomagal opraviti delo v krajšem času.

Visokotlačni čistilec

Kako se lotiti čiščenja z visokotlačnim čistilcem?

Kakovostni sodobni visokotlačni čistilci so popolnoma preprosti za uporabo. Pred uporabo morate po potrebi napolniti posodo za čistilo, napravo pa priključiti na vir vode ter električne energije (ali v tank natočiti gorivo). Vsekakor ne priklapljajte naprave še preden jo povežete na oba vira. V primeru, da napravo vključite še preden jo priklopite na vodo lahko tvegate poškodbo vodne črpalke. Na vaš visokotlačni čistilec priklopite tudi ustrezen pripomoček za čiščenje. Čaka vas le še pritisk na stikalo oz. sprožilec, pri tem pa bodite pozorni, da je curek vode usmerjen v želeno površino. Zaradi visokega pritiska izhodne vode je varnost pri delu zelo pomembna. Curka nikoli ne usmerjajte vase ali v druge ljudi in živali.

Pred umazanijo ali poškodbami se lahko dodatno zaščitite z ustrezno opremo. Pred čiščenjem s površine odstranite vse predmete, ki bi se lahko poškodovali. Najlažje vam bo, če boste čistili s primerne razdalje ter curek med tem usmerjali levo in desno. Roke med čiščenjem držite 45 stopinj glede na tla, saj boste tako delovali najbolj učinkovito. Da bo vaš visokotlačni čistilec deloval še vrsto let vedno upoštevajte vsa navodila izbranega proizvajalca. Pred uporabo tako skrbno preberite priložena navodila za uporabo in vzdrževanje.