Posted on

Toplotna črpalka je ena najboljših opcij za ogrevanje vaše hiše oziroma stanovanja.  Je najboljša investicija za vašo hišo, saj se nam na dolgi rok vse povrne, kajti na dolgi rok je toplotna črpalka eden če ne celo najcenejši vir ogrevanja.

 S kakšnimi stroški imate opravka sami prav dobro veste če vašo hišo ogrevate na drva ali kurilno olje. Za ogrevanje dobi toplotna črpalka energijo kar iz okolice, ki je čisto brezplačna. Te energije je od 50 do 80 % kar je zelo veliko. Za preostali del energije pa potrebuje elektriko. Pomembno je da imate dobro izolirano hišo, kajti pri dobro izolirani hiši se porabi za ogrevanje s kurilnim oljem okoli 1800€, če pa se vgradi toplotna črpalka in se z njo tudi ogreva lahko prihranite celo več kot 1000€. Ker so tiste emisije Co2  katere spuščamo v okolje z ogrevanjem, so sedaj čedalje bolj poostrene in zato naj še povem da toplotna črpalka kar občutno zmanjša emisije COin to do kar 60%.

toplotna črpalka

Najprej se morate ob nakupu vprašati na kak način lahko oziroma kakšne vire energije iz okolice lahko uporabite. Glede na to da pa toplotne črpalke dobivajo to energijo iz okolice pa imate na voljo:  toplotna črpalka voda-voda, zemlja-voda ali pa zrak-voda. Že na začetku vam lahko povem, da je ogrevanje čisto mogoče tudi če imamo v hiši ali stanovanju vgrajene radiatorje. Če izberemo toplotno črpalko, ki nam zagotavlja do 65 stopinj Celzija temperature predtoka je to seveda popolnoma izvedljivo. Taka toplotna črpalka mora biti dovolj močna in ki premore ogrevalno vodo segreti na višje temperature. Večina cenejših tako imenovanih ”klima” izvedb toplotnih črpalk nam tega ne omogoča.

Glede na to da obstaja več vrst črpalk, katere se razlikujejo glede na vir toplote, ki ga toplotna črpalka izkorišča se morate sami odločiti kakšne potrebe imate v gospodinjstvu. Na voljo so nam naslednji toplotni viri: zemlja, zrak in podtalnica.