Posted on

Se ukvarjate z lesom, pa ne veste katero opremo izbrati? Skobeljnik je nepogrešljiv pripomoček, ki bo zgladil površine obdelanega lesa ter poskrbel za enotne debeline vzdolž celotne lesene plošče. Odločite se lahko za nakup skobeljnika pri podjetju Lestroj, ki je vodilno podjetje na tem področju.

Kratka zgodovina

Orodja za poravnavo lesa se uporabljajo več tisoč let, saj so jih uporabljali že Rimljani o čemer pričajo arheološki ostanki v Veliki Britaniji in Nemčiji. Arheološke ostanke lesenega pohištva pa so našli že v egipčanskih grobnicah, kar čas obdelave lesa potisne še dlje v preteklost.

Rimljani naj bi uporabljali ročno orodje, ki je zelo podobno ročnim sodobnim različicam. Osnovo orodja je predstavljal kovinski osrednji del, ki je bil obdan z lesom. Sodobno orodje je v 19. stoletju razvil Leonard Bailey, ki je začel tudi prvo proizvodno linijo ročne različice orodja, zanimivo pri tem pa je, da so prve različice zelo priljubljene tudi med zbiratelji in dosegajo visoke cenovne vrednosti.

Kasneje so ročne različice nadgradile strojne različice, ki jih poganja električni motor. Te so uporabne predvsem za uporabnike, ki se z lesom in njegovo obdelavo ukvarjajo resneje. Manjše različice so namenjene bolj ljubiteljskim uporabnikom, večje pa seveda večjim podjetnikom in industrijskim obratom.

skobeljnik
Obdelava lesa je lahko tudi hobi.

Kaj je skobeljnik?

Skobeljnik je stroj za skobljanje lesa in s tem nepogrešljiv pripomoček v lesno-predelovalni industriji. Gre za stroj, ki uporabniku omogoča poravnavo delov lesa, pri čemer dobite ploščice, ki so na vseh delih enake debeline. Z njihovo pomočjo pa tudi ustvarite gladke površine na lesu. V osnovi gre za kombinacijo poravnalke in debelinke, pri čemer lahko izbirate med več tipi skobeljnih glav. Stroji so različnih velikosti – odvisno od lastnih potreb izberete želene.

Naprave se med seboj razlikujejo po velikosti, ki vpliva na delovno širino in dolžino poravnalnih plošč, različne pa so tudi velikosti motorja ter uporabljene spiralne glave. Nekatere omogočajo tudi dvig ali spust debeline, pri čemer lahko dvigovanje in spuščanje upravljate ročno ali s pomočjo motorja.

Komu so skobeljniki namenjeni?

Skobeljniki so naprave, ki jih uporabljajo večji in manjši lesarski obrati. Manjše naprave so namenjen bolj hobiju, medtem ko so večje namenjene industriji oziroma posameznikom, ki obdelujejo večje količine lesa. Ker zgladijo površine so nepogrešljiv pripomoček vseh, ki izdelujejo pohištveno opremo, na primer omare, mize, predalnike in podobno.

Zaključek

Skobeljniki so nepogrešljivi del opreme vsake obdelovalnice lesa. Gre za naprave, ki omogočajo izdelavo najrazličnejših lesenih izdelkov, ki jih lahko s ponosom pokažete svetu. Različne naprave imajo različne lastnosti, odvisno od lastnih potreb, se odločite za tisto, ki bo najlažje opravila delo. Pri uporabi pa seveda ne pozabite na lastno varnost in varnost ljudi in delovnega okolja okoli sebe.