Posted on

Tehnologija se razvija in napreduje tudi na področju avtomatizacije in digitalizacije domačih opravil. Čeprav robotske kosilnice niso nič novega, saj so na trgu prisotne že kar nekaj let, so pa zaradi hitrega tempa življenja in stresnih služb vse bolj priljubljen vrtni pripomoček. Če bi robotsko kosilnico želeli imeti tudi vi, kliknite na spletno stran https://zkg.si/robotske-kosilnice. Po zaslugi inovativnih strokovnjakov se robotske kosilnice ponašajo s številnimi atributi. Pameten računalniški sistem omogoča, da vaša kosilnica vsa potrebna navodila sprejema preko le tega, ki je vgrajen v samo ohišje. Košnja trave je do potankosti nadzorovan proces s pomočjo naprednih modulov in digitalnih zmožnosti, ki poteka samo po predhodno odmerjenem prostoru vaše zelenice. Robotske kosilnice delujejo podobno kot notranji sesalci, zato imajo zmožnost natančne ocene, kdaj je čas za polnjenje in se do polnilne postaje zapeljejo same.

Katere lastnosti odlikujejo robotske kosilnice?
• Delujejo zelo tiho
Robotske kosilnice veljajo za zelo tihe naprave, saj njihov hrupni nivo znaša le približno 70 dB (A). Običajne kosilnice so precej bolj hrupne, saj so njihove hrupne vrednosti precej višje do 100 dB (A). tako košnje skorajda ne boste slišali, vašim sosedom pa privoščili mirne popoldneve brez nepotrebnega hrupa.

• Lahke in okretne
Prosti čas namenite druženju s svojimi najdražjimi in košnjo trave na vrtu prepustite robotski kosilnici. Znane švedske robotske kosilnice Husqvarna samodejno skrbijo za vzdrževanje vašega vrta in vašo zelenico spreminjajo v tako rekoč pametni vrt. Delovanje samih pripomočkov za košnjo lahko spremljate kar preko aplikacije Automower Connect, kjer lahko s samo enim klikom upravljate z vašo kosilnico in jo po potrebi tudi preusmerjate.

• Zelo prilagodljive
Glede na doseg in širino delovnega območja se modeli kosilnic med seboj razlikujejo. Husqvarna Automower je zasnovana tako, da lahko brez težav doseže tudi višje ležeče površine in se dobro znajde tudi v ožjih prehodih. Sodobne robotske kosilnice imajo številne pametne in tehnološko dovršene funkcije, ki vam olajšajo košnjo trave. Čas košnje naprava sproti prilagaja glede na višino travnih bilk in samo rast trave. V primeru, da se odpravljate na pot, lahko kosilnico ročno ugasnete ali pa enostavno nastavite čas, ko želite, da se košnja vaše zelenice nadaljuje. Omenimo še, da so vse naprave primerne za košnjo v vseh vremenskih razmerah, a vseeno je priporočeno, da naprave ne izpostavljate prehudim vročinskim naporom.

• Samostojnost
Automower Connect je podprt modul z GPS sledenjem, ki omogoča natančno lociranje robotske kosilnice na obširnejših travnatih površinah, kot je na primer golf igrišče. Poleg tega pametni sistem omogoča prilagajanje košenje glede na rast trave in prepozna tudi morebitne ovire na delovni površini.

robotske kosilnice

Olajšajte si delo z robotsko kosilnico
Če ste lastnik manjše ali večje zelenice, se boste zagotovo strinjali, koliko predanosti, konsistentnosti, dela in časa je potrebnega za nego lepe trate. Zato si olajšajte delo in izberite kakovostne robotke kosilnice, ki so najboljši možen vrtni pomočnik. Sofisticiran sistem nudi dobro podporo delovanju, GPS sledenje pa poskrbi, da boste vedno vedeli, kje je vaša naprava v danem trenutku. Svetovno znani inženirji so vse robotske kosilnice zasnovali na način, da zadostijo vsem najvišjim standardom kakovosti. Če vam primanjkuje časa za nego zelenice pred hišo, je čas, da v svoj vrt vnesite tehnološke nadgradnje, na katere se lahko zanesete. Košnja trave z izbrano robotsko kosilnico poteka, kot mulčenje, kar pomeni, da se trava na kratko prireže in potem jo enakomerno razpihuje po površini vrta. Strokovnjaki in botaniki takšno košenje trave, kot jih opravljajo robotske kosilnice podpirajo, saj rastlin ne uničuje in jih ne prikrajša za dovod hranil.

Kateri model robotske kosilnice torej izbrati?
Ste že preverili ponudbo in se ne znate odločiti, kater model izbrati. Naj vam pomagamo, najpomembnejši kriterij za izbiro robotske kosilnice naj bo velikost delovne površine. Modeli robotskih kosilnic se med seboj razlikujejo tudi glede na doseg same košnje. Prav tako je treba pred izbiro oceniti tudi težavnost terena in sam naklon (do 45 %). Robotske kosilnice, ki ne ustrezajo vsem naštetim kriterijem, se bodo hitreje obrabile in jih boste morali posledično tudi pogosteje menjati.

Kaj pa vzdrževanje robotske kosilnice?
Ne glede na to, kater model robotske kosilnice boste izbrali, se vsekakor splača napravo redno servisirati. Če bo vaša kosilnica delala na večji površini, je smotrna tudi zamenjava nožev (1-2 krat na leto) in pregled plastičnega ohišja. Za še daljšo življenjsko dobo je treba kosilnico tudi redno čistiti, predvsem špranje, ki so v bližini rezil.