Posted on

Transportni trakovi so nepogrešljiv del mnogih industrijskih procesov, kjer je potrebno od ene do druge točke premikati različne materiale in izdelke. To so lahko različni materiali, kot so granule, tekočine, kovinski izdelki, papir, les, plastika in drugi. So priljubljena rešitev, saj so zelo učinkoviti in zanesljivi, poleg tega pa so tudi relativno poceni v primerjavi z drugimi načini transporta. Če povzamemo, gre za naprave, ki služijo za premikanje različnih vrst materialov in izdelkov v proizvodnih obratih, skladiščih, distribucijskih centrih, letališčih, pristaniščih, trgovinah, zdravstvenih ustanovah itd.

Zaradi potreb različnih dejavnosti so na voljo transportni trakovi po meri, ki so različnih dimenzij in materialov.

Uporaba transportnih trakov

So ena najbolj učinkovitih in priljubljenih oblik materialnih transportnih naprav. Transportni trakovi se uporabljajo v številnih panogah:

 • rudarstvo
 • gradbeništvo
 • prehrambna industrija
 • farmacevtska industrija
 • pakiranje
 • logistika
 • trgovine
 • avtomobilska, papirna, lesna … industrija

Obstajajo tudi transportni trakovi s posebnimi funkcijami, kot so:

 • usmerjanje
 • sortiranje
 • označevanje
 • preverjanje teže in dimenzij
 • hladilni ali ogrevalni trakovi za posebne aplikacije

Kako so sestavljeni?

Transportni trakovi so sestavljeni iz več delov. Glavni del traku je sestavljen iz več plasti gumijaste tkanine, ki se vrtijo okoli valjev in tako premikajo material. Plasti gume so običajno razporejene v določenem vzorcu, ki zagotavlja trdnost in stabilnost traku. Na vrhu traku je lahko dodana tudi dodatna plast, ki preprečuje zdrs materiala po traku.

Motorji so prav tako pomemben del transportnih trakov, saj zagotavljajo potrebno moč za premikanje traku. Uporabljajo se lahko za premikanje traku v eno smer ali v obe smeri. Hitrost traku je prav tako odvisna od moči motorja, zato se lahko hitrost traku prilagodi glede na potrebe uporabnika.

Transportni trakovi so sestavljeni iz več zaporedno povezanih členov, ki se premikajo okoli dveh ali več valjev. Ti valji omogočajo gibanje traku in prenos tovora s enega konca traku na drugega. Lahko se premikajo vodoravno ali navpično, odvisno od potreb. Valji so ključni del transportnih trakov, saj so zasnovani tako, da omogočajo gladko gibanje traku in preprečujejo zdrs materiala. Glavni valji na traku so pogonski valji, ki se uporabljajo za premikanje traku, in prevzemni valji, ki podpirajo trak ter prenašajo težo materiala.

Izdelani so iz različnih materialov, od gume, PVC in jekla do inoxa.

Velikost in oblika transportnega traku se lahko prilagodita glede na vrsto tovora, ki ga je treba premikati. Transportni trakovi so pogosto del samodejnih ali robotskih sistemov za manipulacijo materialov in lahko bistveno povečajo produktivnost ter učinkovitost proizvodnih in logističnih procesov.

Transportni trakovi
Velikost in oblika transportnega traku se lahko prilagodita glede na vrsto tovora, ki ga je treba premikati.

Kako delujejo?

Transportni trakovi delujejo na preprostem principu vrtenja. Pas se vrti okoli valjev ali drugih naprav, ki jih poganja motor. Ko se pas vrti, se materiali, ki so nanj postavljeni, premikajo od začetne točke do ciljne točke. V nekaterih primerih se lahko trak vrti tudi v drugi smeri ali pa se uporablja več trakov, ki se vrtijo v različnih smereh za premikanje materialov po različnih delih proizvodnega procesa.

Katere vrste so na voljo?

Obstaja veliko vrst transportnih trakov, ki so zasnovani za različne namene in se razlikujejo glede na material, ki ga prenašajo, velikost in obliko izdelkov ter druge specifične zahteve procesa.

Nekatere od najpogostejših vrst transportnih trakov so:

Ravni

To so osnovni trakovi, ki so najpogosteje uporabljeni za prevoz lahkih do srednje težkih materialov v ravni liniji. Ravni trakovi so zasnovani tako, da imajo enakomerno površino, kar omogoča enakomeren prenos materiala.

Valjasti

To so trakovi, ki imajo valjaste valje, ti pa pomagajo pri podpiranju težkih bremen in zagotavljajo stabilnost med prenosom.

Teleskopski

To so trakovi, ki se lahko raztegnejo in skrčijo glede na dolžino materiala, ki ga prenašajo. Teleskopski trakovi so zelo uporabni za prevoz različnih velikosti in dolžin materialov.

Pnevmatski

To so trakovi, ki uporabljajo zračni tok, da premikajo materiale po ceveh ali kanalih. Pnevmatski trakovi so zelo primerni za prevoz lažjih materialov na daljše razdalje.

Magnetni

Ti trakovi za premikanje kovinskih materialov po traku uporabljajo magnetno polje. Magnetni trakovi so pogosto uporabljeni v reciklažni industriji in v proizvodnji izdelkov iz kovin.

Drsni

Ti trakovi imajo drsno površino, ki olajša premikanje težkih bremen, kot so škatle in palete. Drsni trakovi so zelo primerni za uporabo v skladiščih in distribucijskih centrih.

Modularni

To so trakovi, ki so sestavljeni iz modularnih plastičnih členov, ki se lahko hitro in enostavno sestavijo ali razstavijo. Modularni trakovi so zelo prilagodljivi in primerni za različne aplikacije.

Transportni trakovi premikajo velike količine materialov in izdelkov z zelo malo truda.

Transportni trakovi imajo torej številne prednosti v primerjavi z drugimi metodami prenosa materialov. Največja prednost je zagotovo učinkovitost in hitrost. Premikajo lahko velike količine materialov z zelo malo truda in s primerno hitrostjo. Poleg tega so tudi relativno poceni, kar je še ena velika prednost. So tudi zelo prilagodljivi in se lahko uporabljajo za premikanje materialov različnih oblik in velikosti.

Če potrebujete kakovosten transportni trak, izdelan iz nerjavečega jekla, obiščite spletno stran podjetja Labfill d. o. o., kjer vam bodo ustrezno svetovali ter vam ponudili najboljše razmerje med kakovostjo in ceno.