Posted on

Rafting je aktivnost, pri kateri sodeluje skupina ljudi. V rafting čolnu največ osem oseb, najmanj pa tri, zato, da so še zmožni upravljati s čolnom. Vsak od njih dobi svoje veslo s katerim mora upravljati, navodila kako veslati pa jim daje rafting vodič. Vsak udeleženec raftinga na Soči prav tako prejme vso potrebno opremo, ki zajema zgornji in spodnji del neoprena, rešilni jopič, čelado in neoprenske čevlje. Navadno se udeleženci za rafting zberejo na sedežu rafting podjetja, ki so ga izbrali za svojo avanturo.

Tam najprej uredijo vse glede plačila, prav tako pa morajo podpisati izjavo odgovornosti, ki govori o tem da znajo plavati, bodo poslušali rafting vodiča, niso pod vplivom alkohola, niso noseči, in tako dalje. Nato pride na vrsto delitev opreme. Rafting vodiči vse udeležence raftinga postavijo v vrsto in vsakemu posebej kot po tekočem traku razdelijo vso potrebno opremo. Ko se preveri, če imajo vsi udeleženci vse potrebne kose opreme, se ljudi razdeli po kombijih in šoferji jih odpeljejo na štartno mesto, kjer se rafting tura prične.

Na štartnem mestu se najprej vsi udeleženci preoblečejo v opremo, ki so jo prej prejeli, svoja oblačila in ostale reči pa odložijo v kombi, ki se prepelje do izstopnega mesta in tam počaka na konec rafting ture. Ko so torej vsi udeleženci urejeni in pripravljeni na štart, se premaknejo k vodi ob čoln, kjer rafting vodič prične z obrazložitvijo glede poteka ture.

Razkrije jim vse ukaze, ki jih med turo prejemajo, pove jim kako in kdaj morajo veslati, ter kako se obnašati v primeru kakršnekoli neželene situacije. Ko je vodič mnenja, da je vsem vse jasno, se torej podajo na vodo. Vsi poskačejo v čoln in že drvijo po reki. Rafting vodič je nenehno pozoren in z glavo 100% pri stvari, da lahko vodi ekipo in da celotna tura poteka brez večjih pretresov.