Posted on

Epiduralna je način lajšanja bolečin porodnice med porodom in ima zelo veliko privržencev kot tudi tistih, ki ji močno nasprotujejo in poudarjajo, da je naraven porod najboljša možna rešitev. Epiduralna analgezija je široko dostopna v porodnišnicah in zelo pogosto koriščena, skoraj vsaka ženska se že odloča za ta način lajšanja porodnih bolečin, ne da bi se bodoče mame dovolj pozanimale, kaj sploh ta vrsta anestezije prinaša.

epiduralna

Porod je od nekdaj veljal za nekaj svetega, lepega, nekatere ženske rojevajo z lahko in brez bolečin, veliko pa je takih, ki imajo hude bolečine in tudi zaplete. Vedno več je takih. Poznam pa tudi mame, ki so se odločile roditi otroke doma, brez pripomočkov, skupaj s partnerjem in to je to, ko pride otrok na plano, je vse pozabljeno. Prijateljica mi je dejala, da porod boli, vendar se po porodu, ko je otroka držala v rokah, sploh ni več spomnila bolečin, čeprav se je hotela. In bo zanosila še enkrat in bo rodila še enkrat.

Epiduralna je želja veliko bodočih mamic, ki ne želijo trpeti bolečin in se zanjo odločajo samo zaradi sebe, ne pomislijo pa, da lahko močno njihova odločitev poškoduje otroka. Ni malo primerov, ko porodnice zaradi epiduralne ne čutijo nog, kolkov, zastaja jim dih in po porodu se otrokom dogaja, da so zaspani, nimajo sesalnega refleksa, lahko imajo tudi hujše težave, kot je okvara živčevja. Ženska bi se dejansko pred porodom morala močno pozanimati o posledicah svojega dejanja za otroka, ki lahko te posledice nosi  vse življenje samo za to, ker je njo bilo strah naravnih oblečen pri porodu.

Epiduralna dejansko ne rešuje problemov bolečine, samo omami porodnico, zablokira njeno živčevje, da ne čuti ničesar, kot bi rodila v komi in nezavesti. Tudi to se dogaja včasih. Vendar se take mame odločajo zavestno, da bodo rodile pod vplivom nečesa, kar škoduje njim in otroku, saj dejansko gre za neke vrste strup, k hromi njeno živčevje in telo. Epiduralna je vaša osebna odločitev.