Posted on

Celiakija prehrana je kar zahtevna, ker ima veliko omejitev, saj je večina hrane narejena iz pšenice in drugih žit, ki vsebujejo gluten. Katera prehrana v primeru celiakije je najboljša? Vsekakor ne sme vsebovati glutena, kar pomeni, da se je treba izogniti vsem žitaricam. Uporabijo pa se lahko na primer riž, koruza, ajda in podobna hrana, ki nima nobene vsebnosti glutena. Ko se pojavi celiakija prehrana je ključnega pomena za zajezitev in morebitno ustavitev te bolezni.

Celiakija prehrana

Celiakija prehrana je stroga dieta, ki se jo mora vsak, ki mu je bila diagnoza te bolezni postavljena, resno in dosledno držati, ker drugače pride do hudih alergenih reakcij, ki lahko pomenijo resne težave ali celo smrt pacienta. Ta bolezen velikokrat nastane pri dojenčkih. Ne vedo točno, zakaj se pojavi in jo tudi včasih zelo pozno odkrijejo, kar je slabo. Predvidevajo pa, da se trda hrana in žitarice uvedejo prezgodaj v otrokovo prehrano, ko za to še ni zrel in razvit.

Da se prepreči celiakija prehrana mora biti pravilna od otrokovega rojstva naprej. Sicer na to bolezen vpliva tudi dednost torej nagnjenost k tej bolezni, vendar je seveda med sorodniki največji problem enaka prehranska navada, ki jo ima večina ljudi, ki živijo skupaj, kar povzroča lahko razvoj te bolezni.

Celiakija prehrana je dieta, ki jo najdete na internetu ali se pogovorite s strokovnjakom nutricistom, ki vam bo svetoval, kaj jesti in vam bo dal tudi recepte. Kar zoprno je, ker je v trgovinah in restavracija skoraj vsa hrana narejena tako, da vsebuje vsaj nekaj pšenice moke, če ne drugega za zgoščevanje jedi. To pa je za takega bolnika lahko usodno, ker gre za hud alergen in lahko miligram napačne hrane povzroči hude reakcije. Ta bolezen  povzroča lahko drisko, bruhanje, vrtoglavice, bolečine v črevesju in trebuhu, afte, nevrološke težave, osteoporozo in še kar nekaj nevarnih bolezni. Zato jo jemljite resno.