Posted on

Žari so zelo priljubljeni tako poleti kot poznimi, saj z njimi lahko pripravimo zares okusno pečeno hrano, na bo rastlinska, riba ali meso in sir, vse lahko spečemo hitro in učinkovito ter predvsem okusno. Še posebej so aktualni plinski žari, ki jih lahko uporabimo največkrat zunaj na odprtem letnih kuhinjah ali zimskih vrtovih, če pa imajo varovala pa seveda tudi v zaprtih prostorih.

Plinski žari so lahko v več izvedbah. Poznamo namizne žare, ki jih postavimo na neko ravno površino, tako visoko, kot na ustreza in so primerni za kuhinje ali vrtne mize. Njihova odlika je, da so majhni in hitro prenosni kamorkoli želite, tak oda jih lahko uporabite kjerkoli, v hiši ali prikolici, vikendu ali zunaj. Potrebujete le manjšo plinsko bombo in že lahko pečete po mili volji.

Samostoječi plinski žari pa so namenjeni bolj uporabi na vrtovih in v naravi, na terasah in krajih, kjer nimate možnosti neke trdne ravne podlage in so na lastnih nogah ali podstavkih. So različni, od majhni z zložljivimi nogami do večjih z velikimi predali in kuhinjskimi elementi ter pripomočki. Lahko jih prestavljate kamo koli ali pa pustite stati na enem mestu, le pokrijte jih, se splača zaradi vremenskih vplivov ali pa če so pod streho, potem pa boste pekli lahko neglede na vremenske razmere.

Žari so središče pozornosti vsake zabave, pa naj gre za običajno družinsko kosilo in druženje, do praznovanja rojstnih dni ali druženja s prijatelji in sorodniki. Več ljudi se običajno zanima, da bi pekli in si lastili ta privilegij a častno mesto zasede le eden ali največ dva. Ta je potem deležen vsega občudovanja, ko slastna hrana zadiši v ozračju in preplavi usta jedcev, si so seveda več kot zadovoljni, saj pri pečeni hrani na žaru ne morete zgrešiti.

Pa še namig, poskrbite za vse okuse in nabavite zelenjavo, ribe, meso in sir.