Posted on

Tehnološki razvoj zaznamuje svet in vse kar smo pred dvajsetimi leti gledali po televiziji kot znanstveno fantastiko se danes uresničuje. S tehnološkim napredkom se razvija tudi drugačen sistem in dogajajo se spremembe v družbi. Danes nam sodobna tehnologija omogoča stvari o katerih se nam še pred desetimi leti sanjalo ni, da so mogoče. Pošiljanje pošte je v velikih primerih zamenjala virtualna pošta. Skoraj vsak se lahko pohvali s svojim lastnim e-nabiralnikom. Tehnološki razvoj nam omogoča uporabo pametnih telefonov in dosegljiv si na različne načine povsod po svetu.

Poleg tega mobilni telefoni nadomeščajo marsikatero drugo napravo od fotoaparata do GPS naprave. Z njim pa je mogoče celo plačevanje preko monete in ti ta mala naprava zagotavlja dostopnost do spleta in varnost. A mobilni telefoni so samo segment, ki ga zajema tehnološki razvoj. Eden bolj odmevnih, ki bo olajšal vsakdanjik in nas naredil mobilnejše bodo zagotovo samo vozeči avtomobili. Ti se bodo vozili sami protokol komunikacije naprava z napravo pa bo zagotavljala večjo varnost, kot jo zagotavlja sedanji način ureditve prometa, saj je prav človeški faktor vzrok mnogih nesreč.

tehnološki razvojVelika dilema glede zagotavljanja varnosti je kdo bo odgovarjal za primer nesreče. To vsekakor buri javnost in ljudem vliva nezaupanje. A to je normalni odziv javnosti na spremembe. Tehnološki razvoj pa prinaša spremembe tudi na področju dela, saj robotika in avtomatika vse bolj nadomeščata človeka in opravljata delo namesto njega. Tako se lahko že najdejo opozorila širši javnosti, da naj osvajajo znanja, ki bodo potrebna v tehnološko razvitem svetu, saj bodo vsa enostavna dela prav kmalu opravljena avtomatsko. Z razvojem nevronske mreže pa bodo računalniki sposobni osvajati in pridobivati tudi nova znanja, kar pomeni, da bodo na nek način sposobni razmišljati, zato lahko pričakujemo, da bomo do neke mere v prihodnosti prepustili računalniku celo nadaljnji tehnološki razvoj. Marsikdo se pri tem sprašuje, kaj pa bo potem sploh počela večin ljudi, ki ima že danes težave z zaposlitvijo.

Zagotovo tehnologija človeku dviga standard in pripomore k ugodnejšemu vsakdanjiku. Sploh robot v vsak dom in podjetje ki se bo znal prilagoditi potrebam posameznikom že samo z opazovanjem njihovih navad, komentarjev in želja ter tako nase prevzeti marsikatero gospodinjsko opravilo predstavlja novo revolucijo tako v osebnem kot poslovnem sektorju. A čeprav lahko tehnološki razvoj poskrbi za vse človekove potrebe in posamezniku omogoči najlagodnejše življenje pa ne more poskrbeti za notranje počutje posameznika, saj na tega lahko vpliva le vsak sam. Poleg tega ne bo nikoli mogel nadomestiti pristno človeško bližino in vse tisto kar nas dela unikatne.