Posted on

Sončna energija je naraven vir, ki ga lahko spremenimo v sebi pristno obliko energije za neposredno ogrevanje vode in stavb preko sončnih žarkov in za proizvodnjo električne energije preko fotonapetostne pretvorbe. Izvedba sončne elektrarne je tako tudi pri nas v zadnjih letih vse bolj priljubljena, saj tovrstna investicija prinaša številne prednosti. Poleg tega, da gre za trajnostni vir energije, porabite tudi znatno manj ali nič električne energije iz omrežja. Vsi pa vemo, da cene energije dobesedno iz tedna v teden rastejo.

Naprave, s katerimi izkoriščamo sončno energijo za svoje potrebe, so:
– sončne celice ali fotovoltaiki, s katerim proizvajamo elektriko;
– sončni kolektorji, s katerimi si ogrevamo sanitarno vodo in vodo za ogrevanje, ter
– sončni koncentratorski sistem za proizvodnjo elektrike, preko toplotne energije tako, da sonce segreva in uparja vodo, katera poganja turbino in v povezavi z generatorjem ustvarja električno energijo.

Vse to imajo sončne elektrarne za domačo ali gospodarsko rabo.

Kakšen je postopek postavitve sončne elektrarne za lastno uporabo?

Pri podjetju Sol navitas je postopek zelo enostaven, saj najprej preko spleta izpolnite obrazec in ga pošljete na njihovo elektronsko pošto kot povpraševanje. Ko prejmejo vaše povpraševanje, vam na podlagi napisanih informacij sestavijo neobvezujočo ponudbo. Po pregledu ponudbe in svetovanju vam brezplačno pošljejo projektanta, kateri vam svetuje pravilno izbiro, glede na vašo situacijo in vam po ogledu pošlje končno ponudbo za izvedbo sončne elektrarne. Če se s ponudbo strinjate, sledi podpis pogodbe ter ureditev vse potrebne dokumentacije skupaj z subvencijo za Eko sklad. Ko je vse dogovorjeno, vam pridejo strokovno in kvalitetno namestit izbrano sončno elektrarno, ki jo pred odhodom tudi zaženejo.

Kako deluje sončna elektrarna, je danes zelo pogosto vprašanje, ki ga zastavljajo osebe z zanimanjem, da bi lahko tudi sami bili samooskrbni. Imeti svoj proizvod električne energije je moderna in povpraševana stvari, ki se lahko uredi, kar preko Eko sklada. Z gotovostjo lahko trdimo, da na vprašanje, kako deluje sončna elektrarna, vi zdaj že znate odgovoriti, kajne?