Posted on

Prodaja podjetja je delikatna odločitev, največkrat se ga pridaja, ker e prerastlo lastnika ali pa gre lastnik v pokoj. Cena se določi glede na povpraševanje in ponudbo. Kdaj je podjetje za prodajo zrelo? Najbolje je, da se ga proda, ko deluje dobro in se začne kazati znake, da se bo širilo v veliko podjetje. Takrat je najbolje, da se proda nekomu, ki obvladuje velika podjetja in bo tako naložbo v dobro sredstvo tudi cenil. Če se v tej fazi začne podjetje zavirati, bo propadlo, kar je škoda za lastnika in družbo.

prodaja podjetja

Prodaja podjetja res ni enostavna stvar. Najti je treba pravega kupca in tudi dobro oceniti vrednost podjetja. Dostikrat ga lastnik precenjuje ali včasih, a redko podcenjuje, in ga kupec največkrat podcenjuje oziroma bi rad prišel od dobrega podjetja po čim nižji ceni. Enkrat pa se obe strani sporazumeta in sta zadovoljni, ena meni, da je dobro prodala in druga, da je dobro kupila, kar je  seveda cilj take prodaje, da sta obe srani zadovoljni.

Prodaja podjetja ni enostavna tudi s pravnega vidika, takrat je nujno treba vklopiti pravnike, da izvedejo prodajo in vse transakcije ter papirje tako, kot zahteva država, da ne bi bilo kasneje kakšnih neljubih zapletov. Zato je prodaja podjetja posel, ki ga je treba resno vzeti in ne podceniti niti enega koraka.

Ali bo prodaja podjetja dobro speljana ali ne, je torej odvisno od lastnika in koga bo najel za to opravilo. Dobro je treba razmisliti o tem, kdo bo oseba in strokovnjak, ki je sposoben speljali tako zahteven posel in koliko bo seveda to stalo lastnika ter kupca. Da ne bose preveč v stresu, vam bodo pomagali ekipa usposobljenih strokovnjakov na področju prodaje podjetja in prava.  Ne počnite tega sami, če niste vešči prava, ker se lahko kej tudi zaplete, česar pa ne bose vedeli takoj, ker  država ne reagira takoj.