Posted on

Prenapetostna zaščita je naprava, ki ščiti druge električne naprave, kot so računalniki, strežniki in televizije pred električnimi udari. Če ste kdaj kupili prenapetostno zaščito tipa 2 in 3, ki se najpogosteje prodajajo in nizkocenovnega ranga, ste morebiti sami ugotovili, da niso primerne za zaščito pred strelo, ampak zgolj ščitijo naprave pred prevelikim nihanjem napetosti v omrežju. To pomeni, da če take naprave in televizorja ter računalnika niste izklopili iz elektrike, je pregorelo vse skupaj s prenapetostno zaščito vred. Prenapetostna zaščita tipa 1 je nekaj povsem drugega, dejansko ščiti vse električne naprave pred uradom strele, neglede na to, kako daleč je udarila pred pregorenjem in je lahko samostojna.

prenapetostna zaščita

Vse vrste prenapetostnih zaščit ščitijo električne naprave tako, da jim podaljšujejo življenjsko dobro. Primer je računalnik. Če je računalnik na primer priklopljen v bloku ali pisarni, kjer je električna napeljava stalna, dovolj močna, kjer je napeljava dovolj nova, potem nekih večjih nihanj ni pričakovati, kar je seveda odvisno tudi od oddaljenosti in jakosti transformatorja. Vseeno pride do občasnih nihanj, še posebej ob vremenskih vplivih. Najbolj se nihanja poznajo pri starih napeljavah, sploh v starih hišah, kjer preverjeno življenjska doba računalnika komaj dosega dve leti. Prenapetostna zaščita bo v teh primerih nesorazmerno podaljšala računalniku življenjsko dobo tudi do deset let in več, če je le dovolj kakovosten. To ne velja za prenosnike, saj je že njihova baterija neke vrste prenapetostna zaščita, če seveda dela baterija.

Prenapetostna zaščita tipa 1 bo zagotovo ščitila vse naprave dolgoročno tudi pred električnimi udari. Ni je potrebno izklapljati iz električnega omrežja, ko je neurje in tudi računalnike, strežnike ter televizorje lahko uporabljate nemoteno med neurjem neglede na to, kako pogosto in kam udarjajo strele. Vsekakor pride to prav tako v gospodinjstvu kot industriji, najbolj pa v zdravstvu. Ni pa vseeno, kako in kje je prenapetostna zaščita montirana, zato jo mora namestiti izkušen strokovnjak, ki svetuje, koliko in kje naj bodo uporabljane prenapetostne zaščite. Nikakor pa se ne sme pozabiti tudi zaščiti telefonski kabel, ki je še najbolj izpostavljen električnim udarom.