Posted on

Obrezovanje žive meje je nujno opravilo, če želimo imeti urejen vrt, ki bo privabljal poglede mimoidočih. Enostavno se temu opravilu ne moremo izogniti, saj je nujno potreben za zagotavljanje ustrezne rasti žive meje. Na spletni strani https://www.lesjezlato.si/obrezovanje-zive-meje/strizenje-zive-meje-in-obrezovanje-grmovnic/  najdete raznovrstne nasvete za obrezovanje žive meje, ki vam bodo prišli še kako prav. Upoštevajte nasvete strokovnjakov za vrtnarjenje in obrežite živo mejo iz sanj.

Različne žive meje zahtevajo različno oskrbo

Živa meja ni le do milimetra natančno pristriženo, štirioglato grmičevje zelene barve iz ameriških filmov. Poznamo kar nekaj skupin živih mej, od katerih vsaka zahteva določeno oskrbo. Obrezovanje žive meje tako ni enoznačno opravilo, ampak zahteva kar nekaj znanja. Kakšno živo mejo želimo in katero funkcijo bo opravljala, je odvisno od vsakega posameznika, je pa o tem potrebno razmisliti še preden se zasadi drevnine. Od vrste drevnin je namreč odvisen končen rezultat na našem vrtu. Izberemo lahko grmovnice, ki so za vzdrževanje enostavne, ali pa takšne, kjer bomo morali urejanju nameniti kar velik del svojega časa.

  • Strogo oblikovane žive meje: za take žive meje potrebujemo počasi rastoče zimzelene rastline in iglavce. Obrezovanje poteka v togih linijah, najprimernejši čas za urejanje pa sta julij in avgust.
  • Napol stroge žive meje: izberemo rastline, ki rastejo hitreje (kalina, kovačnik, glog in iglavci). Obrezujemo jih enkrat do dvakrat letno, in sicer maja ali avgusta.
  • Neprisiljene žive meje: te žive meje rastejo kot pregrade, zato so najprimernejše trnate rastline (češmin, divji šipek in vrtnice). Zelo priljubljeno pa je zasaditev robid. Te vrste živih mej obrezujemo marca.

Živa meja je naravni modni dodatek vašega vrta, ki lepo zaokroži celotno njegovo podobo. Če želite imeti vrt, ki izstopa iz povprečja, potem odločitev za živo mejo sploh ni vprašanje. Izbiro le te prilagodite svojim željam, potrebam in zmožnostim urejanja. Hitro se lahko namreč zgodi, da ob nepravilni oskrbi živa meja skazi izgled vašega vrta.