Posted on

Pri čiščenju vetrobranskega steklo, so brisalci glavna komponenta. Z njihovo pomočjo s stekla odstranimo kakršno koli vodo in umazanijo. Toda čeprav naj bi to naredili z odliko, bi lahko vsak kdo prisegel, da kdaj brisalci opravijo svojo nalogo bolj slabo. Ker pač ne dežuje vsak dan, se s tem ne srečujemo dovolj pogosto, da bi nas motilo, vendar je to dovolj dober znak, da je morda čas, da zamenjamo brisalce.

brisalci

Življenjska doba brisalcev naj bi bila od približno šestih mesecev do enega leta, ker so pač metlice brisalcev potrošni material. Tako je, niso za vedno, potrebno jih je menjati. Prej ali slej se brisalci na tak ali drugačen način obrabijo kar pomeni, da bo raven vidljivosti pri njihovi uporabi manj kot idealna. Potrebno si je tudi zapomniti, da brisalce uporabljamo samo v razmerah kot sta dež in sneg, ko je vidljivost slaba. Zakaj bi si torej ogrožali življenje z uporabo obrabljenih brisalcev? Morate vedeti, da je njihova uporaba razlog, da lahko sploh vozite v drugače neprevoznih razmerah in, da brisalci, ki vode s vetrobranskega stekla ne odstranijo, ogrožajo vašo varnost. Okvara brisalcev je lahko opazna. Zazna se je lahko po črtah, ki jih morda puščajo za sabo ali po neočiščenih predelih vetrobranskega stekla. V nekaterih primerih vam lahko brisalci ne izboljšajo vidljivost ampak celo zmanjšajo. To se lahko zgodi takrat, ko vam vode ne odstranijo, vendar jo “razmažejo” čez celotno vetrobransko steklo. Obraba je prav tako očitna takrat, ko lahko vidimo, da se metlice zatikajo ali celo cvilijo.

Brisalci, ki očitno ne delujejo več tako kot bi morali so lahko resna nevarnost pri vožnji. Poleg tega, da niso zmožni opravljati svojega dela, lahko tudi poškodujejo vaše vetrobransko steklo s tem, da po njem vlečejo pesek ali kamenje. Za čim večjo varnost v prometu si zato redno menjajte brisalce še posebej, če veste, da so z eno nogo že v grobu.