Posted on

Boleče grlo naznanja kopico mnogih bolezni. Lahko pa gre samo za navaden prehlad, ki je sicer zelo neprijeten in lahko traja do dva tedna. Nastane zaradi virusnega vnetja, ki je lahko posledica prehlada ali gripe.

Boleče grlo lahko povezujemo z različnimi simptomi. Več informacij o bolečem grlu boste našli na spletni strani Farmedica, kjer so lepo opredeljeni in razloženi. Najbolj pogosto pa se pojavi neprijetno skelenje, praskanje, pekoč občutek, oteklost, vnetje v žrelu in  boleče požiranje. Eden učinkovitejših  načinov je sprej rastlinskega izvora potem je še sirup in raznorazne zeliščne tablete. Z njimi si lajšamo bolečine v grlu in žrelu in pa lažje govorimo ter požiramo. Boleče grlo lahko lajšajo zelišča kot so npr. vršički smreke, islandski lišaj in pa žebelj. Če si hočemo olajšati požiranje lahko uporabimo tudi limono in med.

boleče grlo

Vnetje grla je lahko akutno ali kronično. Akutno vnetje je lahko kataralno to je povzročajo ga virusi ali pa je gnojno, ki ga povzročajo bakterije. Kataralno vnetje spremljajo bolečine v grlu, značilen občutek tujka v žrelu ter pa občutek suhe žrelne sluznice. Bolnik ima zmerno povišano telesno temperaturo, težko pozira, kašlja in se slabo počuti. Pri gnojnem vnetju pa so težave mnogo hujše. Vzroki za boleče grlo so pogosti stik s prehlajenimi osebami, oslabljen obrambni mehanizem telesa, preobremenitev glasu z npr. glasnim govorjenjem in petjem in razdraženost dihal s kajenjem, presuhim zrakom in velike prašnosti. Bolečino v grlu pa bomo najhitreje odpravili če ne pijemo mrzlih napitkov in ne uživamo mrzlih jedi kot je npr. sladoled, preveč sladkih jedi, mlečnih izdelkov, maščob in izdelkov živalskega izvora. Zdravilo za boleče grlo pa je tudi čebula in česen. Narežete ju lahko na majhne koščke jih zavijete v kuhinjsko krpo ter ju položite na obolela mesta. Sluz se bo hitro začela topiti in to je cilj da gre ven. Nato pa še uporabite kapljice za nos, če je nos zamašen.