Posted on

Aronija Izhaja iz Sevane Amerike in ima tam podobne pogoje kot pri nas, zato pri nas lepo uspeva. Imajo jo za lekarno v malem, ljudje psa ji prepisujejo moč, da pomlajuje, kar stroka povezuje z vsebnostjo kolagena v aroniji. Aronija je obvezna rastlina na vsakem vrtu in jo je zelo lahko gojiti, ker ne potrebuje nobenih posebnih pogojev. Rodi pa po treh do štirih letih, zato, če hočete imeti plodove takoj, kupite 3 leta staro sadiko. Ima črne, trpke plodove, zato se ne priporoča jesti surova ampak v kompotu, marmeladi ali na kak drug način predelana.

aronija

Aronija ima kar nekaj zdravilnih učinkovin, med drugim na primer ima izjemno veliko vitaminov A, B in C, zaradi česar jo uživajo tisti, ki jim primanjkuje vitaminov. Če vam manjka železa je poleg rastlin z železom dobro uživati aronijo, ki vsebuje C vitamin, kateri pomaga absorbirati železo v kri. A vitamin pa poskrbi za dober vid in pa za lepo kožo.

Aronija je grm, ki zraste do 3 metre visoko, rodi pa črne, trpke plodove, ki se jih nabira v jeseni in se jih suši ali predela v marmelade, kompote in podobno. Seveda ima surova rastlina vse vitamine, predelana pa ne, sploh se uniči C vitamin, ki ni obstojen. Ta grm je tudi zelo lep za okras in ga lahko imate kjerkoli na vrti, tudi več grmov in več vrst aronij.

Aronija pa raste tudi v  velikih loncih, zato jo lahko posadite tudi tako in imate na balkonu ali terasi, če nimate vrta in ne veste, kam bi jo posadili. Dobro je, da računate na to, da ta rastlina zraste visoko, lahko pa jo seveda obrežete, da ne bo naredila škode na balkonu in rastlino naredite nižjo, kot naravno zraste.

Če želite okrepiti minski sistem, se ta rastlina oziroma njeni plodovi toplo priporočajo in če vas ne moti trpek okus, je taka najboljša.