Posted on

Že ob sami omembi palačink se nam pocedijo sline. Poznamo jih v tisoč in eni izvedbi. Z nadaljnjih ogromno idej za namaze in priloge. V zadnjem času pa dobivajo na popularnosti ameriške palačinke, o katerih si lahko več preberete tudi na https://www.tomazgorec.si/ameriske-palacinke/. V osnovi je masa podobna, le bolj puhasta in palačinke so veliko manjše. Pa kljub temu bolj nasitne.

Za pripravo ameriških palačink potrebujemo …

Jajca, ki jih ni nikoli preveč. Ločimo rumenjake od beljakov. Iz beljakov stepemo sneg.

Sol, ki oplemeniti maso in okus.

Mleko pri palačinkah ne sme manjkati. Lahko je kravje, z različno vsebnostjo maščob, ali rastlinsko.

Sladkor Pri ameriških palačinkah je nepogrešljiva sestavina.

Moka je najboljša kombinacija bele navadne in bele ostre. V poštev pridejo še moke, ki vsebujejo gluten. Ali pa kombinacija le teh z brezglutenskimi.

Pecilni prašek da ameriškim palačinkam rahlost, kar je sploh značilno prav za njih.

Ameriške palačinke

Pa se lotimo dela

V pol kilograma moke dodamo žličko soli in žličko pecilnega praška. Zalijemo s pol litra mleka in dodamo 4 rumenjake in tri žlice sladkorja. Iz beljakov stepemo sneg, ki ga narahlo umešamo v maso. Masa za ameriške palačinke je nared.

Pečemo jih na ponvi. Če imamo manjšo, bomo na njej pekli po eno palačinko, na večji lahko več. Na ponvi razgrejemo maščobo. Maso zajamemo z zajemalko in jo zlijemo v ponev. Naredi naj se približno deset centimetrov velika palačinka. Pečemo počasi na manjšem ognju. Ko se s spodnje strani zlato rumeno obarva, palačinko obrnemo. Obračamo jih z slaščičarsko lopatico. Le to lahko nadomestijo tudi navadne vilice ali nož. Obračanje bo v tem primeru bolj nerodno. Nekatere gospodinje imamo v svoji kuhinji tudi zidarsko lopatico ali po domače špohtl. Tudi ta pride prav pri obračanju ameriških palačink. Ko so zlato rumeno pečene tudi po drugi strani, jih položimo na servirni krožnik. Palačinke spečemo iz vse mase. Ameriške palačinke lahko počakajo.

Serviranje in dodatki

Ko so palačinke pečene, jih serviramo. Med tem, ko naše domače palačinke namažemo in zvijemo, ameriške jemo kot kolačke ali mini kruhke. Poleg palačink ponudimo namaze, prelive ali posipe. Odlično se poda tudi jagodičevje ali drugo drobno sadje. Večje kose sadja narežemo. Poleti ne sme manjkati sladoled.

Namazi so nepogrešljivi del palačink. To so lahko čisto navadne domače marmelade, industrijsko pripravljeni namazi ali pa domači namazi, ki si jih sproti pripravimo samo za palačinke. Domišljija ima tu prosto pot.

Prelivi Najbolj enostavna sta limonin sok ali med, ali pa zmešana skupaj. Pri ameriških palačinkah ne sme manjkati javorjev sirup. Prelive se dobi tudi v trgovini. Vendar so doma narejeni veliko boljši in mogoče tudi bolj naravni.

Čokoladni preliv naredimo tako, da na toplem razpustimo čokolado. Ne smemo je pogrevati na previsoki temperaturi ali predolgo. Postala bo grudasta in grenka. Dodamo ji sladko smetano ali mleko ali olje ali maslo. Ostane naj tekoča, vendar ne preveč. Z njo polijemo ameriške palačinke in dodamo stepeno sladko smetano.

Za sadne prelive zmešamo poljubno sadje z mešalnikom v popolnoma tekoč preliv. Polijemo ga po palačinkah. Tudi tu gre zraven stepena sladka smetana. Še bolj pa sladoled.

Palačinke na koncu še posujemo s posipom. To je vse kar vam pride na misel in se lahko strese na palačinke. Zopet je tu enostavna izbira sladkorja v prahu z dodatki, kot sta cimet in ingver.

Ameriških palačink se ne da prav veliko pojesti. Če jih namažemo ali prelijemo, dodamo smetano ali sladoled in še posujemo, jih bo hitro dovolj. Zato ne velja prehitevati in peči večjih količin.

Mini tortice iz ameriških palačink

Če želite svoje otroke ali goste presenetiti za praznik, lahko iz ameriških palačink naredite mini tortice.

Za eno tortico potrebujete tri ameriške palačinke, namaz, preliv, posip.

Prvo palačinko namažete z nadevom. Pokrijete z drugo in, enako, namažete. Drugi pokrijete s tretjo in vse skupaj premažete, da zgleda kot mini tortica. Prelijete s prelivom in okrasite. Na koncu mini tortice še posujete, da zasijejo v vsej svoji lepoti. Tortice je dobro pojesti še isti dan.

Mini tortice z jagodami

Naredimo namaz iz jagod. Jagode operemo, razrežemo in pretlačimo s sladkorjem. Malo jih prihranimo za preliv. Dodamo pretlačeno skuto in kislo smetano. Zmešamo v gladko zmes. Nato vzamemo palačinko. Jo namažemo z jagodnim namazom. Na tanko obložimo z narezanimi jagodami in pokrijemo z drugo palačinko. Postopek ponovimo. Tretjo palačinko samo premažemo z namazom iz jagod. Prav tako celo tortico. Okrasimo jo z jagodami in jo še prelijemo z jagodnim prelivom, ki smo ga prihranili. Posujemo s sladkorjem v prahu. Tortica je pripravljena za uživanje.

Vsekakor pa so najboljše pečene, takoj iz ponvice. Ker so visoko kalorične, jih je najbolje jesti za zajtrk. Saj jih američani tudi. Zato pa so ameriške palačinke.