Posted on

Kartuše za tiskalnike so ene bolj pomembnih tiskalniških polnil katere lahko najdemo v skoraj katerem koli gospodinjstvu in jih lahko dobimo pri priznanih prodajalcih npr. toner123 . Kartuše delajo na več načinov.

  • Najbolj uporabljen je način kjer se v kartuši barva segreje ter jo nato printer natisne na papir ves ta postopek traja delček milisekunde. Seveda pa je vse to tudi pogojeno z tem da mora biti barva tekoča in v njej ne sme imeti trdih delcev. Ko se enkrat barva izsuši jo moramo zamenjati saj drugače ne dela. Kakorkoli pa obstaja možnost da je zasušena samo konica kjer pride barva iz kartuše. To lahko odpravimo z 91% alkoholom. Ampak pozor! ne smemo uporabljati čistilnega alkohola saj bi ta lahko uničil barvo, ki je še vedno v kartuši. Najbolj priporočljivo je da glavo očistimo z destilirano vodo ter mikro krpo
  • Obstaja pa tudi sistem, ki ga uporablja samo Epson in dela na principu kristalov, kateri se zmanjšajo, kar pomeni, da v glavici v kateri je barva nastane pritisk in s pomočjo njega barvo v majhnih kapljicah natisne na papir. To pa lahko tudi pomaga pri “življenjski dobi” saj približno vsaka 1000 kapljica pri segrevanju izgine, saj obstaja možnost, da se zatakne.

Obstaja več različnih količin kartuš za tiskalnike. Lahko dobimo od 50 milili-terskih katere so normale, do 18 litrov, katere je zelo težko dobiti če nimaš stikov z dobaviteljem. Na žalost pa kartuše za tiskalnike ne uporabljamo toliko, kot tonerejev saj so kartuše malo počasnejše in se uporabljajo  za domačo uporabo. Laserski tiskalniki pa so hitrejši ter delajo bolj natančno, kot tiskalnike, ki uporabljajo kartuše saj uporabljajo prah namesto črnila, kateri tudi zdržijo dlje časa in lahko z “enim polnjenjem” natisnejo več ter so tudi bolj prizanesljivi glede na vzdrževanje. Vkljup vsemu temu so za domačo uporabo še vedno cenejše ter bolj zanesljive kartuše za tiskalnik saj so posamezne kartuše cenejše, kot tonerji.