Posted on

Gotovo ste že kdaj na drevesu ali kje drugje videli smrekovo smolo. Običajno nam ta povzroča nevšečnosti, saj če se je dotaknemo, tega lepljivega občutka zlahka ne spravimo dol. A smrekova smola je bila že zelo zgodaj prepoznana kot izjemno dobra stvar za več stvari. Tukaj boste našli več informacij o smrekovi smoli in njenih pozitivnih učinkih.

Že sam Hipokrat je pisal o tem, kako so zdravniki smrekovo smolo uporabljali za zdravljenje različnih bolezni. Finci so pripravke iz smrekove smole uporabljali za celjenje ran, prav tako ameriški Indijanci, ki so smolo tudi žvečili pri težavah z vnetim grlom ali težavah s prebavili. Iz tega je nastal tudi prvi žvečilni gumi iz smrekove smole. Tudi na Slovenskem se je smrekova smola začela že kaj hitro uporabljati. Uporabljali so jo za zdravljenje mastitisa pri kravah in za celjene ran pri živalih in ljudeh. Na Gorenjskem so pripravek iz smrekove smole imenovali Smrdljivc, njegova cena pa je bila primerljiva s ceno žganja. Spet drugje se je smola imenovala pilpluh, vsepovsod pa se je uporabljala za zdravilne namene. Tako se še danes pripravki iz smrekove smole uporabljajo za zdravljenje odrgnin, opeklin, turov, artritisa, prehlada, kašlja, driske, tuberkuloze, glavobola, revme itd. Kot vidite, gre res za vsestransko zdravilo, ki ga lahko preizkusite kadarkoli. Videli boste, da bodo vaše težave kmalu izzvenele.

Tudi kar nekaj znanstvenih raziskav je potrdilo pozitivne učinke smrekove smole. Če ste torej mislili, da gre še za en »nateg«, s katerim želijo proizvajalci privabiti vaše zanimanje, se motite. Učinki smrekove smole so res presenetljivi, zato vam vsekakor priporočamo, da ob kakršnikoli težavi poskusite s smrekovo smolo in verjamemo, da boste nad rezultatom navdušeni.

Smrekova smola je naravna sestavina, ki ima pozitivne učinke na naše zdravje. To so prepoznali že Hipokrat, ameriški Indijanci in drugi ljudje v zgodovini, ki so nam zapustili bogato znanje o uporabi te naravne sestavine.