Posted on

Verjetno je vsak od nas že kdaj slišal za pojem osebnostna rast. Za nekoga se začne čisto spontano ali pa je v spremembo prisiljen, saj so ga stari vzorci in rane iz mladosti pripeljale do dna. Beg pred težavami ne bo pomagal, zato se raje odločite za boj in vstanite kot feniks iz pepela. V nadaljevanju članka boste izvedeli, kaj vse zajema pojem osebnostna rast in kako začeti s procesom, ki vam bo spremenil življenje.

Odločitev je ključnega pomena

Strah pred neznanim, bojazen za neuspeh in neodobravanje okolice nas omejujejo in preprečujejo, da bi stopili iz naše cone udobja. Želja po spremembi je velika, kljub temu pa prevladujejo občutki strahu. Oklepamo se starih vzorcev, tudi če nam niso niti najmanj všeč. Osebnostna rast bo slej ko prej pokukala na površje in od nas zahtevala trud, akcijo in soočenje z lastno bolečino. Ne odlašajte s procesom in uresničite vse svoje želje, ki se skrivajo na drugi strani strahu.

Soočite se z dejstvi

Pozabiti boste morali na beg, ki je bil do sedaj rešitev za vse vaše težave. Osebnostna rast se bo nekega dne zgodila, pa če to želite ali ne. Pripravite se na boj in naredite korak v pravo smer, preden vas bo v to prisililo življenje. Mislite, da bo varna cona udobja čez nekaj let še vedno prijetna? Odgovorite si na vprašanje in ugotovili boste, da nima smisla odlašati. Soočite se s svojimi strahovi, pokažite ranljivost in postanite najboljša verzija sebe.

Pripravite se na boj in naredite korak v pravo smer, preden vas bo v to prisililo življenje.

Kako začeti?

Osebnostna rast se lahko že dogaja, brez da bi vedeli. Poglobite se vase in jo začutite. Verjetno se nekega dne vsak od nas znajde na točki, kjer razmišlja o spremembah. Nekdo ni zadovoljen s svojo službo, drugi vztraja v razmerju, ki nima prihodnosti, tretji pa želi postati kuharski šef. Vsak si nekaj želi, pa vendar velikokrat ne naredi nič, da bi se stvari premaknile na bolje. Sanjati o popolnem scenariju je enostavno, težava se pojavi, ko je treba zbrati pogum in svojo željo izpolniti. Proces osebnostne rasti se začne tako, da se vprašate se kaj bi želeli spremeniti v vašem življenju. Zaradi katere stvari občutite nemir? Kaj za vas pomeni sreča? Odgovor je lahko povezan z zdravjem, odnosi, kariero, denarjem ali pa občutkom notranjega miru in svobode.

Kdaj je pravi čas?

Vsak dan lahko najdete vsaj en izgovor in osebnostna rast bo morala počakati na jutri. Mogoče si mislite, da za soočenje s strahovi in bolečino ni nikoli pravi čas. Zakaj bi se odločili za proces, ki bo pokazal našo ranljivost? Začnite s spremembo in videli boste kakšno olajšanje in mir boste občutili, ko boste resnično zaživeli in uživali v popolni verziji svojega življenja. Naj se vaše potovanje začne tam, kjer najbolj boli, kjer si najbolj želite spremembe. Začetki so težki, uspehi pa bodo sladki in obžalovali boste le to, da s procesom niste začeli že prej.  

Na koga se obrniti?

V današnjem času obstaja ogromno možnosti, ki vam olajšajo proces osebnostne rasti. Vsak bo našel metodo, ki je zanj najbolj primerna. Obstaja malo morje terapevtov, predavateljev in avtorjev na različnih lokacijah. Zaradi razvoja tehnologije se lahko z njimi slišite preko telefona, zooma in drugih podobnih platform. Denar ni izgovor, na internetu namreč najdemo veliko brezplačnih vsebin, ki so več kot odlične. Preberite knjigo ali spletni članek, poslušajte podcast ali glejte video na strani YouTube. Če vaš proračun ni prenizek se lahko udeležite tudi webinarjev, spletnih tečajev, delavnic, seminarjev in individualnih srečanj.

Osebnostna rast je nekaj, kar morate resnično začutiti.

Iz teorije v prakso

Terapevti, predavatelji in avtorji vas bodo zasuli z nasveti in teoretičnim znanjem, ki pa ga boste morali sami prenesti v prakso. Z njihovo pomočjo osebnostna rast ni tako grozna, kot se sliši, sedaj pa je čas, da se podate se novo dogodivščino in pridobljeno znanje začnete uporabljate v vsakdanjem življenju. 

Vztrajnost za dolgoročne rezultate

Naučite se programirati svoj um, saj bo v težkih trenutkih vztrajanje pri spremembah zahtevalo veliko napora. Pripravite se, da bo osebnostna rast od vas zahtevala veliko zbranosti, seveda bo prisotnih tudi veliko vzponov in padcev. Pomembno je da v takih trenutkih ne obupate. Poberite se in vztrajajte naprej. Ne obremenjujete se s spodrsljaji in mirno čakajte na trenutek vašega uspeha.

Premik znotraj nas

Osebnostna rast je nekaj, kar morate resnično začutiti. Nekaj v vas se mora premakniti in vas usmeriti k spremembam, v nasprotnem primeru proces ne bo trajal dolgo in bo le površinski. Na žalost velikokrat resnično rast začutimo šele takrat, ko dosežemo dno in nas močno stresen dogodek zaznamuje ter spremeni naše vrednote. Takrat vidimo, kaj je v življenju zares pomembno in prenehamo z iskanjem izgovorov. Ne izgubljajte časa in se podajte na pot osebnostne rasti preden pride do ekstremnih zapletov v vašem življenju. Začetki bodo težki, vendar bodo rezultati vredni truda. Sreče ne morete kupiti, zato začnite zdaj in jo pokličite k sebi.