Posted on

Čisto vsako stanovanjsko ali gospodarsko poslopje in tudi hiša ima svoje dvorišče. Nekateri imajo dvorišča popolnoma odprta in tako prosto dostopna, nekateri pa se odločijo da bodo dostop zaprli in za to uporabijo dvoriščna vrata, ki dopolnjujejo dvoriščno ograjo.

Kot imamo različne vrste vrat pri balkonskih, stanovanjskih ali drugih vratih so tudi dvoriščna vrata različnih vrst. Če se tukaj osredotočimo na material, so le ta lahko aluminijasta, lesena, iz pvc materiala, nekateri vgrajujejo tudi steklena, ali pa so lahko tudi kombinirana iz različnih materialov. V tem primeru je značilno, da imajo dvoriščna vrata ponavadi konstrukcijo iz enega materiala, ‘polnilo’ pa iz drugega. Nekatera so takšna, da popolnoma zakrivajo dvorišče in zagotavljajo zasebnost ali pa se skoznje vidi na dvorišče. SOblika dvoriščne ograje mora biti potemtakem iste oblike, drugače ne bomo dosegli učinka, ki si ga želimo.

dvoriščna vrata

Dvoriščna vrata pa so lahko tudi različnih oblik. Lahko so:

  • krilna – enokrilna ali dvokrilna,
  • drsna – taka, ki imajo svojo ‘tirnico’ ali posebne koleščke, po katerih se peljejo,
  • samonosna – taka, ki ne potrebujejo ‘tirnice’ in še veliko drugih možnosti se lahko poslužimo.

Ponavadi se v industriji običajno odločajo za samonosna ali pa drsna, pri hišah pa je izbira vrste dvoriščnih vrat bolj raznolika in svobodna. Veliko ljudi se odločajo za dvoriščna vrata, katera se odprejo avtomatsko, ko mi pritisnemo na gumb. V tem primeru nam ni treba izstopati iz avtomobila in jih odpirati, nam gre precej na roko in je zelo dobrodošlo. Tovrstne avtomatizacije velikokrat uporabljajo tako lastniki industrijskih poslopij kot lastniki stanovanjskih hiš. Običajno pa so taka dvoriščna vrata nekoliko dražja, zato se ljudje velikokrat vseeno odločijo za vrata, katera ne omogočajo avtomatskega odpiranja in jih morajo odpirati sami.  Pomembno je, da izberemo kvalitetna dvoriščna vrata, saj jih verjetno ne bomo prav hitro zamenjali, zato je zares pomembno da se uskladimo z morebitnimi sosedi in dobro premislimo kaj si želimo.