Posted on

Argon, ki sestavlja 0,9 odstotka zemeljske atmosfere, je inertni plin, odporen proti vnetju. Njegove izjemne lastnosti so naredile argon ključen element v različnih industrijskih panogah, zlasti v kovinski industriji, kjer se uporablja za varjenje. Argon plin online najdete na spletni strani Tehnični plini in oprema, kjer vam ponujajo široko paleto kakovostnih argon mešanic in opreme za varjenje.

Kje se ga uporablja najpogosteje

V kovinski industriji je argon najpogosteje uporabljen kot čisti plin za določene načine zaščite pri varjenju. Lahko se uporablja samostojno ali kot del mešanice z drugimi plini, kot so ogljikov dioksid, kisik, dušik, vodik ali helij, odvisno od postopka in materiala. Raznolika ponudba argon mešanic omogoča izbiro pravega plina za varjenje glede na vrsto materiala, kar je ključnega pomena za dosego visoke kakovosti zvarov.

Poleg kovinske industrije se argon zaradi svojih inertnih lastnosti uporablja tudi v drugih panogah. V steklarski industriji se na primer uporablja za dvojno zasteklitev, medtem ko se v živilski industriji uporablja za odstranjevanje kisika iz vinskih sodov, kar pomaga pri ohranjanju kakovosti vina.

Varjenje TIG in MIG

Vendar pa je najbolj znan in široko uporabljen argon v tehnologijah varjenja TIG (Tungsten Inert Gas) in MIG (Metal Inert Gas). Zagotavljanje ustrezne oskrbe zaščitnega plina, kot je argon, je ključnega pomena za ohranjanje visoke kakovosti zvarov in optimalno izvedbo varilnega procesa. Nemoten in stalen pretok plina omogoča varjenje vseh vrst kovin in njihovih zlitin, vključno s titanom, aluminijem, nerjavnim jeklom in ogljikovim jeklom različnih razredov.

Poleg tega je pomemben tudi regulator tlaka, ki mora zagotoviti ustrezne parametre dovoda plina. Natančno nadzorovan tlak argona je ključnega pomena za stabilen in učinkovit varilni proces.

Argon igra neprecenljivo vlogo v industrijskem varjenju in številnih drugih panogah. Njegove edinstvene lastnosti ne samo da omogočajo visoko kakovostne zvare, ampak tudi prispevajo k izboljšanju učinkovitosti in natančnosti različnih postopkov. Zato je izbira pravega argon plina ključnega pomena za vsak varilni projekt.